Yunan uygarlığının insanlık tarihine katkıları

Yunanistan tatilinizde binlerce yıllık geçmişin günümüzdeki izleriyle karşılaşmamanız pek olası değil.

Başta tarihi dokusunu koruyan Atina olmak üzere Yunanistan ziyaretinizde kendinizi zamanda yolculuk yapmış gibi hissedeceksiniz.

İşte Yunanistan hakkında bilmemiz gereken Yunanlıların dünya medeniyetine yaptığı 15 katkı:

1. Öncelikle demokrasi. Atina demokrasisi, antik Yunan şehir devleti Atina'da gelişen ve bilinen ilk demokrasi olmakla birlikte antik çağda da en önemli siyasi sistemdi. Klasik Atina demokrasisi, halkın yönetime katılımının benzersiz bir modelidir. 

Yunanca dimos (halk) ve kratos (iktidar, devlet) sözcüklerinden oluşan demokrasi, halkın iktidarı anlamına gelir ve  ilk olarak Atina şehir devletinde ortaya çıktı ve vatandaşların kanun önünde eşitliğine, bireysel özgürlüğe ve halk yönetimine dayanıyordu.

2. Sokrates, Aristoteles ve Platon gibi antik Yunan düşünürleri, kanıt ve mantığa odaklanarak modern Batı düşüncesinin yolunu açtı. İngilizce "felsefe" kelimesi, bilgeliğe duyulan sevgi anlamına gelir ve Yunanca'dan gelir.

Aristoteles heykeli / Selanik Aristoteles Meydanı

3. Batı tıbbının babası Hipokrat, insan vücudunu inceleyen ilk kişilerden biriydi ve tıp onun etkisi altında bir meslek haline geldi. Günümüzde hala kullanılmakta olan Hipokrat yemini, Hipokrat'a atfedilir.

4. Modern Olimpiyat Oyunlarının kökleri MÖ 776'da Antik Olimpiya’da gerçekleştirilen oyunlara dayanır. Her  ne kadar MS 393 yılında İmparator Theodosius'un emriyle durdurulsa da oyunlar 1896'da Atina'ya geri döndü ve o zamandan beri dünyanın en popüler spor olayı haline geldi. İlk modern olimpiyatlar Uluslararası Olimpiyat Komitesi himayesinde Atina'da 1896'da gerçekleştirildi.

5. Pers-Yunan savaşları hakkında yazdığı ilk eserleriyle tarihin babası Yunan Herodot’tur. Bundan önce, geçmiş olaylara ilişkin hiçbir yazılı referans yoktu. Tarihsel analizi kendisinin kurduğuna ve günümüz bilim adamlarına ilham vermeye devam ettiğine inanılıyor.

6. Bir dik üçgenin hipotenüsünün karesinin iki dik kenarının karelerinin toplamına eşit olduğunu (a² + b² = c²) belirten Pisagor teoremi, adını bu teoremi ilk kanıtlayan Pisagor'dan almıştır. Aynı zamanda, sayıların geometrinin unsurlarına karşılık geldiği ve gerçek ve mantığın tamsayılar ve oranlarıyla bulunabileceği eksiksiz bir matematik sistemi tasarlayan ilk kişiydi.

7. Aşil topuğundan Herkül’ün gücüne kadar Yunan mitleri, modern süper kahramanlar konuşmaları ve sanatı etkilemeye devam ediyor.

8. Tiyatroyu seviyorsanız, Yunanlılara teşekkür etmek için her türlü sebebiniz var. Çünkü sadece ilk tiyatroları inşa edenler değil, drama, trajedi ve komedinin de mucitleri onlardı.

9. Parthenon gibi antik yapılardaki etkileyici sütunlar, eski Yunanlıların mimari anlayışını tasvir ediyor. Bu planların etkisi bugün kiliselerde, hükümet binalarında, stadyumlarda vb görülmektedir.

10. Aristoteles'in trajediler hakkındaki düşüncelerinden Homeros'un şiirlerine kadar, modern edebiyatın önemli bir kısmının kökleri eski Yunan eserlerine dayanmaktadır.

11. Yunanlıların denge, düzen ve oranlarına olan takıntısı, mükemmelliğe dayanan heykellerin yaratılmasına yol açtı. Zeus ve Afrodit heykellerinden, geometrik desenler ve sahnelere kadar Yunanlılar, mermer, kireçtaşı, bronz ve sedef gibi malzemelerden şaheserler yaratmayı başardılar.

12. Antik Yunanistan'da savcı olmamasına rağmen, vatandaşlar kendi tanıklarıyla birbirleriyle karşı karşıya gelme fırsatı buldular. Sokrates böyle bir duruşmada mahkum edildi. Yargı kararları çoğunlukla ve modern jüri sistemine benzer bir sistemle alındı.

13. Aşçıların modern şapkaları, Yunan manastırlarında yemek hazırlayan keşişlerin giydiği beyaz şapkalardan gelmektedir. İlk yemek kitaplarından biri MÖ 330 yılında Arhestratos adlı bir Yunan tarafından yazılmıştır.

14. NASA'dan çok önce, eski Yunanlılar Dünya hakkında önemli keşifler yapmışlardı. Miletli Thales'in ekinoks ve gündönümünü keşfettiği söyleniyor. Anaksagoras tutulmanın nedenini anlamıştı ve Aristarchus, güneşin sabit konumunu öneren ilk kişiydi.

15. Ve Yunanca. Genel olarak, bugün Yunanca kelimelere sahip olmayan bir dil yoktur ve bu nedenle birçok kişi haklı olarak Yunan dilini diğer dillerin ana dili olarak kabul eder. Yunanca dili, matematik, felsefe, fizik, astronomi, tıp, dilbilim … ve daha birçok alanda eski Yunanca kökenli sözcüklerle dünyanın bütün dillerinde var olmaya devam ediyor.
 

Yunanistan hakkında yaptığımız tüm paylaşımlar için instagram sayfamız @yunanistan.greece ve facebook sayfamız yunanistan.travel 'i takip edebilirsiniz

copyright © 2021 Tüm hakları saklı ve DMCA koruması altındadır. Site içeriği kaynak ve aktif link göstermek koşuluyla kısmen ve/veya tamamen yayınlanabilir.

DMCA.com Protection Status

Like

Comments