Yunanistan'ın en popüler içecekleri

Yunanistan'da yemek bir veya iki içki olmadan tamamlanmış sayılmaz.

Yunanistan, harika alkolsüz ve alkollü Yunan içeceklerinin tadına bakabileceğiniz dünyanın en sevilen yiyecek ve içeceklerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Uzodan kremalı kahvelere ve bitki çaylarına kadar burada yudumlayabileceğiniz çok sayıda lezzetli içecek var. 

İşte tatiliniz boyunca tadını çıkarabileceğiniz ve Yunanistan tatilinizde denemeniz gereken  en meşhur 10 Yunan içeceği:

1. Frаppе 

Yunanlılar kahveyi sever. Güçlü aromalı çok güçlü bir kahve içmeyi severler. Yunanlar kış mevsiminde Yunan kahvesi, cappuccino, cappuccino latte, sıcak çikolata gibi sıcak içecekleri tercih ederken, sıcak aylarda frappe ve buzlu espresso (freddo espresso), freddo cappuccino gibi soğuk buzlu kahveler tercih edilir. 

Frappe
Yunan soğuk kahve içeceği Frappe nasıl yapılır?

Yunanistan’a özgü olan soğuk kahvelerin başında ise frappe gelir. Nescafe (hazır kahve) tercihe göre şekerle azıcık suda çırpıldıktan sonra, uzun bardağa buz  ve soğuk su takviye edilmesiyle yapılan bu kahve Yunanların en çok içtiği soğuk kahve içeceklerinin başında gelir. Pipetle içilen bu kahve kısa sürede tüketilmeyip içimi saatler alabilir.  

Frappe

2. Mithos ve Yunan biraları

Bira akla gelen ilk Yunan içeceği olmasa da yaz aylarının sıcak atmosferinde soğuk bir biranın serinletici etkisi yadsınamaz. Ülkede tatil yapan ziyaretçiler aynı zamanda güzel bir bira zamanının da tadını çıkarıyor. İster plajda ister bir tavernada soğuk bir Yunan birası olmazsa olmaz.

Yunanlılar tarafından tüketilen popüler bira türleri Mithos, Alfa, Heineken, Kaiser ve Amstel'dir. Çok popüler bir bira markası olan Mithos, Yunanistan'da herkes tarafından sevilmektedir.

Μythos

Yunanistan’da bira üretimi oldukça yaygındır. Mithos, Alfa, Fix, Vergina, Eza en çok bilinen ve hemen hemen her taverna ve barda bulunabilen yerli Yunan biralarıdır. 

Yunanistan’da son yıllarda kurulan birçok küçük lokal bira fabrikası tarafından çok özel tatlarda ve birçok uluslararası yarışmada öne çıkan bira markaları da bulunmaktadır. Neredeyse her adanın kendi birası mevcuttur. Yunanistan’ın bütün bölgelerinde olmasa da üretildiği bölgede mutlaka bulabileceğiniz bu biraları tatmanızı öneririz. 

En çok bilinen yerel Yunan biraları şunlardır:

Volkan (Santorini),  Nissos (Tinos),  Corfu Beer (Korfu), Vergina  (Gümülcine),  Zorbas (Rodos), Septem (Evia), Charma (Girit), Nymfi (Selanik), Mikonu (Mikonos), Voreia beer (Serres) …

Yunanistan’da en yaygın olan İthal biralar ise şunlardır: Carlsberg, Kaiser, Corona  Guinness , Fischer, Mc Farland, Erdinger, SOL.

3. Rеtsinа

Retsina, genellikle çam ağaçlarından salgılanan yapışkan bir özsu olan reçine ile tatlandırılmış eski bir Yunan şarabıdır. Tarihçiler, reçinenin Yunanistan'da dört bin yıldan fazla bir süredir kullanıldığına ve ilk amacının şarabı kil amforalarda mühürlemek ve yalıtmak iken, aynı zamanda bir koruyucu, tatlandırıcı ve ilaç olarak kullanıldığına inanılıyor.

Modern Retsina şarapları için, fermantasyon sırasında şaraba doğal reçine, genellikle Halep çamı eklenir. Geleneksel olarak beyaz veya bazı durumlarda pembe şaraplarla yapılırken, tipik üzümler arasında yerel Savatiano, Assyrtiko, Rhoditis ve Athiri bulunur. 

Retsina

Fiyatı oldukça ucuz olan ve öğrenciler tarafından yaygın olarak tüketilen retsina coca-cola gibi asitli içeceklerle karıştırılıp içilebilir. Taverna ve restoranlarda en çok bulunan markaları Georgiadi ve Malamatina'dır.

4. Uzо

Yunan Yeni Rakısı diyebileceğimiz Uzo, 1830 yılında büyük ölçekli üretimine başlanan en tanınmış Yunan spesiyalitelerinden biridir.

Uzo

Uzo, 1830'da büyük ölçekli üretime başlayan en tanınmış Yunan spesiyalitelerinden biridir.
Su ile seyreltilmiş ve anason ve rezene tohumu, kişniş, kakule, küçük hindistan cevizi, tarçın, zencefil veya angelica gibi çeşitli botaniklerin bir kombinasyonu ile tatlandırılmış nötr alkolden damıtılır.

Bu da ilginizi çekebilir:

Uzo sadece Yunanistan ve Kıbrıs'ın Rum kesiminde üretilebilirken, Lesvos (Midilli) adası uzo üretiminin merkezi haline gelmiştir.

5. Mastik likörü

Mastik likörü ya da sakız likörü özellikle Yunanistan'da bolca bulunan sert bir içki çeşididir. Ortalama %45 ve %47 dolaylarında alkol oranına sahiptir. İsmini Yunancada sakız ağacı anlamına gelen "mastik" sözcüğünden alımıştır. Aromasını Sakız ağacı reçinesinden alır. Çıkış yeri Sakız Adası'dır. Mastik, sadece Sakız adasında yetişen küçük bir ağaç olan sakız ağacından toplanan reçine ile tatlandırılmış eşsiz bir tatlı likördür.

Mastik likörü

Yunanistan'da pek çok aromalı likör içeceği var, ancak mastic likörü en popülerlerinden. Bu içeceği tatmak için bir bahane istiyorsanız, mastikanın sindirime yardımcı olduğunu bilmelisiniz. İçeceği bulamıyorsanız, ancak eşsiz lezzetini tatmak istiyorsanız, çoğu süpermarkette ve bazı büfelerde mastika aromalı likörler bulunur.

6. Raki / Tsikoudia

Girit adasında  tsikoudia, Yunanistan’ın diğer bölgelerinde raki olarak bilenen bu alkollü içecek fermente üzüm posasından (strafylo), üzümler preslendikten sonra kalan katı kalıntılardan damıtılan bir Girit içkisidir.

tsikoudia

Türk rakısı gibi anasonlu olmasa da, bu berrak ve renksiz içecek,% 40 ile% 65 arasında değişebilen yüksek alkol içeriğine sahiptir. Tsikoudia genellikle yalnızca bir kez damıtılır ve doğal tatlarını ve bu aromalarını korumasına yardımcı olur.

Bu arada raki Yunanistan'da evlerde de yapılan içkilerin başinda geliyor.

Bu da ilginizi çekebilir:

Tsikoudia, Yunanistan'ın diğer bölgelerinde üretilen bir başka posalı ruh olan anasonsuz tsipouro'ya benzer. Tsipouro'nun aksine, tsikoudia tipik olarak yalnızca bir kez damıtılır, bu da tatların ve aromaların korunmasına yardımcı olur.

Genellikle küçük, shot bardaklarda servis edilirler.

7. Rakomelo (ballı rakı)

Mükemmel bir tatlı alkollü içecek daha. Rakı/tsikoudia veya tsipouro'nun (anasonsuz) bal ve tarçın, kakule, karanfil veya diğer yöresel otlar gibi çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla yapılan rakomelo, kışın sıcak bir içecek olarak tüketilir. 

Rakomelo

Bu tarifle siz de rakomelo yapabilirsiniz:

1 bardak rakı için bir çay kaşığı bal, 2 kurutulmuş karanfil ve yaklaşık 1 çubuk tarçın kullanın. Dozu farklı zevklere göre değiştirin - birden fazla tatlı kaşığı bal tatlılığa katkıda bulunur. Karışımı bir tencerede kısık ateşte ısıtın ve fokurdamasına az kala ocağı kapatın. "stin ygeia sas!" (şerefe)! (Dikkat: rakı alkollü olduğu için ocağı yüksek ateşte açmanız aleve neden olabilir)

Rakomelo bazen sakinleştirici bir kış içeceği veya bir sağlık ilacı olarak veya vücutta sıcaklığı sağlamak için sıcak olarak servis edilir. Bu içki, flavonoidler açısından zengin olduğu ve boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklar için mükemmel bir merhem olduğu için yaygın olarak tüketilmektedir. 

8. Yunan şarapları

Antik çağlardan beri Yunanistan, dünyanın en büyük ve en önemli şarap üreticilerinden biri olmuştur ve olmaya devam etmektedir. 

Dünya’nın en eski bağlarından olan Yunan bağları, binlerce yıldır şarap üretmektedir. Yunanistan Ilıman Akdeniz coğrafyasındaki konumu sayesinde asma yetiştiriciliğine elverişli iklimsel koşullara sahiptir.

Yunan şarapları, Yunanistan’daki birçok tarımsal ürün gibi uzun süreli bir geçmişin yanı sıra benzersiz bağcılık uygulamaları ve yerel üzüm çeşitliliğini kapsayan bir mirası sürdürmektedir. Bu özellikler, kendini insan düzeyinde modern şarap üreticiliğine adamış üreticilerin katkılarıyla birleşerek, Yunan şaraplarını eşsiz ve farklı kılmaktadır.

Assirtiko, Moshofilero, Agiorgitiko, Ksinomavro ve diğer az bilinen yüzlerce çeşit yerli üzüm, Yunan şaraplarının zenginliğini ve sıradışılığını keşfetmek isteyen terbiyeli şarap severlere muhteşem bir arazi sunmaktadır.

Damak zevkinizi genişletecek en popüler  Yunan şarap çeşitleri Santorini’den Assyrtiko ve Vinsado, Mantineia'dan Moschofilero, Kuzey Yunanistan'dan Malagouzia, Orta Yunanistan'dan Savvatiano, Nemea'dan Agiorgitiko, Naoussa'dan Xinomavro, Rapsani'den Xinomavro, Krasato ve Stavroto, Girit'ten Kotsifali ve Mandilaria, Samos'tan Moschato, Mora Yarımadası ve Kefalonya'dan Mavrodafni’dir. Hafif Akdeniz yemekleri, salatalar, deniz ürünleri ve beyaz peynir ile iyi uyum sağlarlar.

9. Tsipouro

Bu güçlü Yunan alkollü içkisi, meyve suyu sıkıldıktan sonra kalan katı üzüm posasından damıtılır. Anasonlu ve anasonsuz olmak üzere iki çeşidir vardır.

Tsipouro

Bazı kayıtlara göre, tsipouro ilk olarak 14. yüzyılda Ortodoks rahipler tarafından üretildi. Sade tsipouro en iyi şekilde, iyi soğutulmuş ve temiz, shot bardaklarda servis edilir. Karşılama içeceği olarak da tüketilir ve tipik olarak Yunan mezelerine eşlik eder. Girit'te, daha güçlü bir aromaya sahip benzer bir içecek tsikoudia olarak bilinir.

Tsipuro da raki gibi Yunanistan'da evlerde de yapılan içkilerden.

10. Metaxa

Yunan konyaklarından Metaxa genellikle Savatino, Sultanina ve Kara Korint üzümlerinden üretilir ve botaniklerin gizli bir kombinasyonu ve Samos adasından aromatik ve özenle seçilmiş Muscat şaraplarından yapılan popüler bir Yunan içkisir.

metaxa

Botaniklerle karıştırılıp tatlandırılmadan önce meşe fıçılarda ayrı ayrı yıllandırılır. Her karışım daha sonra minimum üç yıl yıllandırılır. Metaxa zengin bir kehribar rengine sahiptir ve çiçekleri, turunçgilleri, kurutulmuş meyveleri, bitkileri ve baharatları anımsatan pürüzsüz, karmaşık ve yoğun tadı ve aromaları ile övülür.

Yunanistan hakkında yaptığımız tüm paylaşımlar için instagram sayfamız @yunanistan.greece ve facebook sayfamız yunanistan.travel 'i takip edebilirsiniz

copyright © 2021 Tüm hakları saklı ve DMCA koruması altındadır. Site içeriği kaynak ve aktif link göstermek koşuluyla kısmen ve/veya tamamen yayınlanabilir.

DMCA.com Protection Status

Like

Comments